Pers – Spermadonoren

Het aantal mannen dat nog spermadonor wil zijn als anoniem donorschap niet meer mogelijk zou zijn, zal drastisch dalen. Dat blijkt uit een enquête van ifv-specialist Wim Decleer (AZ Jan Palfijn, Gent), die in de Artsenkrant werd gepubliceerd, en waarover Het Laatste Nieuws bericht. Ook Herman Tournaye, diensthoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel, vreest dat het aantal donoren sterk zou verminderen. “We zien eenzelfde fenomeen in andere landen waar de anonimiteit is opgeheven”, zegt Tournaye.

Vandaag bestaan voor wensouders twee mogelijkheden: een anonieme of een gekende donor. Er werden twee wetsvoorstellen ingediend, door Sabien Lahaye-Battheu en Ine Somers (Open Vld) en Valerie Van Peel (N-VA).  CD&V zal dat nog doen. De Open Vld’ers willen de donor zelf de keuze laten of hij bepaalde informatie over zichzelf wil vrijgeven; Van Peel wil de anonimiteit helemaal opheffen en de keuze bij het kind laten.

Uit de enquête van Decleer bij 158 spermadonoren, blijkt dat 70 pct niet meer bereid is om sperma af te staan als dat niet meer anoniem kan. Als die vraag in Brussel gesteld wordt, antwoordt ook maar ongeveer 1 donor op 50 daar positief op. In beide ziekenhuizen zijn donoren wel vaker bereid om niet-identificeerbare gegevens bekend te maken, zoals hun interesses of haarkleur.

Volgens Van Peel bewijzen buitenlandse cijfers dat het aantal donoren na het wegvallen van de anonimiteit eerst daalt, maar dat daarna met een goede rekrutering andere soorten donoren worden aangetrokken. Dat klopt volgens Tournaye niet. “De waarheid is dat er nu bijvoorbeeld in een groot land als Groot-Brittannië, zelfs te weinig donoren zijn voor in België, en dat een groot deel van de donaties uit het buitenland komt.”

Belga ■