pers rookverbod in wagen

Roken in de auto: 120 EURO BOETE

Het Laatste Nieuws*,

Di. 09 Feb. 2016, Pagina 1

Open Vld heeft een wetsvoorstel ingediend voor een rookverbod in de wagen. De liberalen hopen nog voor de zomervakantie op groen licht. Betrapte bestuurders riskeren dan al snel een boete van 120 euro.

Al bijna twee jaar smeekt de Stichting Tegen Kanker voor een duidelijk rookverbod in de auto met kinderen op de achterbank. Het kersverse wetsvoorstel van Open Vld’ers Dirk Janssens, Vincent Van Quickenborne en Ine Somers lijkt de deur nu wagenwijd open te zetten. “Het geniet alvast de steun van minister van Volksgezondheid Maggie De Block”, zegt Janssens. “En de collega’s van CD&V hebben een gelijkaardig voorstel in gedachten. Bovendien kan een verbod rekenen op een ruim draagvlak bij de bevolking. Een recente enquête toont aan dat bijna zeven op tien Belgen voorstander zijn.”

Concreet willen de liberalen dat rokende bestuurders beboet worden wanneer kinderen jonger dan 16 jaar meerijden. De minnelijke schikking zou vergelijkbaar zijn met die voor gsm’en achter het stuur, en die bedraagt 120 euro. Betrapte bestuurders die weigeren te betalen, komen voor de rechter en riskeren dan boetes van 156 tot liefst 6.000 euro. “Het belangrijkste is dat we een krachtig signaal geven. Kinderen zijn extra kwetsbaar voor passief roken. Hun gezondheid wordt er ernstig door geschaad.”

Janssens verwacht dat de eerste besprekingen in de bevoegde Kamercommissie al volgende maand gebeuren. Tegen de zomervakantie volgt dan wellicht een stemming in het parlement.

JOOST FREYS ■