pers rookverbod in wagen (2)

 N-VA schiet voorstel CD&V over energie af

De Tijd,

Wo. 10 Feb. 2016, Pagina 5

Net nu de Vlaamse meerderheid op het punt staat haar energiearmoedeplan af te ronden, komt CD&V met eigen voorstellen. Coalitiepartner N-VA schiet die meteen af.

Een op de vijf Vlaamse gezinnen heeft moeite om zijn woning van energie te voorzien. Vlaams minister voor Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil de groeiende energiearmoede in Vlaanderen aanpakken en werkt daarom aan een energiearmoedeplan.

Dat plan zit in de laatste rechte lijn, maar toch lanceerde coalitiepartner CD&V gisteren een eigen voorstel in De Morgen. Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) pleit voor een uitbreiding van de Vlaamse energielening. Dat is een speciale lening waarmee u tegen een lage rentevoet maximaal 10.000 euro kunt lenen in vijf jaar. CD&V wil dat bedrag optrekken tot 50.000 euro en een deel van het geld beschikbaar maken voor andere werken dan energiebesparende ingrepen. ‘Het heeft geen zin een dak te isoleren als het volledige dak in bedenkelijke staat is’, aldus Bothuyne.

Coalitiepartner N-VA schiet het voorstel meteen af. ‘Het CD&V-voorstel zal een armoedeval creeren door de eerste jaren geen geld te vragen om dan plots enkele honderden euro’s per maand aan een kwetsbaar gezin te vragen’, zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA). De N-VA wil de energiekosten van kwetsbare gezinnen structureel verlagen via kleinere maatregelen.

Ook bij de liberalen wordt het voorstel van CD&V op onbegrip onthaald, te meer omdat de gesprekken over het plan in de laatste rechte lijn zitten. Bovendien komt de sortie van Bothuyne boven op een reeks recente aanvallen van de christendemocraten op de coalitiepartners. Zowel CD&V-voorzitter Wouter Beke als fractievoorzitter Servais Verherstraeten haalde afgelopen weekend fors uit naar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Verherstraeten sprak zelfs over een federale ‘campagneregering’.

CD&V schotelde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) onlangs al een tabaks- en een alcoholplan voor. Gisteren kwam het antwoord van de liberalen. De liberale Kamerleden Dirk Janssens, Ine Somers en Vincent Van Quickenborne pleitten voor een rookverbod in de wagen in aanwezigheid van jongeren onder de zestien jaar.

In Vlaamse regeringskringen leeft vooral de vraag of CD&V die offensieve strategie ook op het Vlaamse niveau wil hanteren. Dat dreigt zich snel te wreken, luidt de waarschuwing. De komende weken en maanden moeten de Vlaamse CD&V-ministers proberen een akkoord te forceren over twee hypergevoelige dossiers: de hervorming van het secundair onderwijs door Hilde Crevits en de hervorming van de kinderbijslag door Jo Vandeurzen. Daarbij kunnen ze kleine incidenten missen als de pest.

 

BARBARA MOENS ■