Pers – Markt verhuist naar Hofstraat

 

Niet de Plezantstraat maar de Hofstraat wordt de nieuwe locatie van de wekelijkse markt, als die moet worden verplaatst voor evenementen. Niet alleen voor ‘Sint in de Piste’ maar mogelijk voor meerdere weken in de winterperiode zal de Grote Markt het op donderdag zonder marktkramers moeten stellen.

Toen de Habsburgse vorst Maximiliaan I van Oostenrijk in 1513 zijn fiat gaf voor een vrije markt op donderdagvoormiddag op de Grote Markt in Sint-Niklaas had hij allicht nooit kunnen vermoeden dat 501 jaar later die markt de inzet zou zijn van een nooit geziene discussie. En geen enkele betrokken partij is gelukkig.

Het begon allemaal met de circustent van ‘Sint in de Piste’. Die ruimde de voorbije jaren in november tussen twee weekends door wél plaats op donderdag voor de marktkramers, maar dit jaar niet wegens een té dure verhuisoperatie. In de marktcommissie stelden de marktkramers zelf voor om dan te verhuizen naar de Plezantstraat, in beide rijrichtingen, zodat de markt één compact geheel zou blijven. Dat is bij een verplaatsing naar het Hendrik Heymanplein, zoals tot nu toe gebeurde, niet het geval, met discussies over goeie en slechte plaatsen tot gevolg. Het schepencollege ging akkoord, maar nu blijkt de Plezantstraat 400 meter te kort. Alle 180 marktkramen naast elkaar zijn goed voor 1.600 lopende meter. “En dus blijft alleen de Hofstraat als alternatieve locatie over. De marktkramers willen samen staan, niet verspreid. Het Heymanplein en een stukje Parklaan voldoen niet, de Plezantstraat is te kort en de rijbaan rond de Grote Markt levert teveel hinder op voor het auto-, bus- en schoolverkeer. In de Hofstraat kan wél iedereen staan”, aldus schepenen Christel Geerts en Gaspard Van Peteghem (sp.a).

Het lijkt erop dat de wekelijkse markt deze winter voor meerdere weken naar de Hofstraat verhuist. Want na Sint in de Piste komen de ijspiste en de winterkermis eraan. “We zullen evalueren. In principe is het éénmalig, maar we zullen wel zien.”

9 op 10 tegen

Een rondvraag leerde dat 9 op de 10 marktkramers sowieso niet happig is om te verhuizen. “We moeten nu al 12 keer per jaar verhuizen. We zijn een speelbal aan het worden”, klinkt het bij Kitty Schelfhout. Of zoals Rudy D’Hooghe het verwoordt: “Wat hebben wij eraan om in het hol van Pluto, want dat is de Hofstraat, te gaan staan? En dat allemaal voor een onnozel circus.” Sommige marktkramers zijn gematigder. “Het is afwachten wat het zal geven, maar zolang de markt één aaneengesloten geheel is, maakt het kans op slagen”, stelt André Van Bocklandt.

Wekelijkse bezoekers van de markt zien die verhuis ook niet zitten. “Dat is een slechte zaak. Kan dat nu écht niet op de rijbaan rond de Grote Markt? Dat moet toch mogelijk zijn?”, stelt Gibert De Jonghe.

 

 

En vooral de horeca is bij een verhuis van de markt één van de grootste slachtoffers. Zeker omdat de marktkramers in de Hofstraat eigen dranktentjes en toiletwagens gaan gebruiken. Bij een deel van de marktkramers is echter de open brief van de horeca van vorige week in het verkeerde keelgat geschoten. ” Dit is voor iedereen een slecht scenario”, aldus cafébaas Bram Lanoye.

En ook de oppositie roert zich. “De donderdagse markt verplaatsen naar de Hofstraat is even kafkaiaans als het afbreken en terug opbouwen van de circustent”, aldus Ine Somers (Open VLD).

JORIS VERGAUWEN ■ HLN