Pers – Laat winkels openblijven tot 22 uur

Vlak voor je uitgaat nog snel een nieuw jurkje kopen. Of na een late vergadering een brood halen bij de bakker. Open Vld wil dat dit binnenkort kan. Maar het wetsvoorstel om winkels het recht te geven open te blijven tot 22 uur stuit op verzet bij het NSZ.

“We willen de handelaars niet verplichten om open te blijven tot 22 uur. We willen hen enkel de kans geven. Een kapper die veroordeeld wordt omdat hij om 20.15 uur nog een klant bedient: dat kan volgens ons niet. We wonen en werken allemaal in een vrij land.” Het voorstel van Open Vld-Kamerleden Vincent Van Quickenborne, Ine Somers en Patricia Ceysens wordt over enkele weken behandeld in de commissie Bedrijfsleven en is een absolute prioriteit voor de partij. Want een verplichte sluiting om 20 uur is niet meer van deze tijd, vindt Van Quickenborne. “Het winkellandschap is volledig aan het veranderen. Er zijn nu concept stores waar shoppen gecombineerd wordt met een hapje en een drankje. Die zaken zouden dan het laatavondpubliek kunnen bedienen.” Want dat publiek ís er, meent de liberale politicus. “Mensen werken langer en langer. Ze zijn vaker aangewezen op internetwinkels. Zaken die langer openblijven zouden een alternatief kunnen bieden voor de online concurrentie.”

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen is tegen het voorstel gekant. “76% van onze leden wil niet dat het sluitingsuur naar 22 uur wordt verschoven. Als de maatregel er toch komt, zou slechts 16% er gebruik van maken”, luidt het. “Verruimde openingsuren zouden dan ook niet tot extra omzet leiden, wel tot extra kosten. Bovendien doet 62% z’n zaak nu al zes dagen op de zeven open en klopt 44% al elf uur of méér per dag.”

JAN CLAEYS ■

HLN