Pers: Kans op tekenbeet het grootst in Limburg

Het risico op een tekenbeet is in ons land haast nergens groter dan in Limburg. “Enkel de provincie Luxemburg telt in verhouding nóg meer meldingen”, zegt dokter-epidemioloog Tinne Lernout van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Dat blijkt uit het jaarrapport van TekenNet.be, dat de beten van de parasiet in kaart brengt. Experts waarschuwen intussen voor een toename van het aantal teken.

Vorige zomer lanceerde het WIV de website TekenNet.be, waar Belgen kunnen melden waar en wanneer ze een beet opliepen. “We proberen zicht te krijgen op de leefwereld van de parasiet”, zegt epidemioloog Tinne Lernout. Een besmette teek kan de ziekte van Lyme overdragen.

Uit de eerste resultaten blijkt alvast dat Limburg een van de grootste risicogebieden is. “Uitgezonderd de provincie Luxemburg worden in Limburg verhoudingsgewijs de meeste beten gerapporteerd in België (61 per 100.000 inwoners, red.). Weinig verwonderlijk, aangezien Limburg erg bosrijk is en tientallen jeugdbewegingen er in de zomer hun tenten opslaan.” Gisteren lanceerde het WIV een app die mensen toelaat om ook vanaf hun smartphone een beet te melden.

Zachte winter

Experts verwachten dit jaar overigens een toename van het aantal teken. “Zowel de parasieten als hun gastheren (voornamelijk muizen, red.) hebben van de zachte winter geprofiteerd”, zegt bioloog dr. Arnold van Vliet van tekenradar.nl. “We zien dat hun activiteit afgelopen winter niet is stilgevallen, waardoor we aan de vooravond van een vermoedelijk zeer actief tekenseizoen staan. Voorspellingen zijn altijd erg moeilijk, maar in Nederland geldt sinds enkele dagen het allerhoogste tekenalarm.”

Tuinieren

Ook Luc Crèvecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum in Genk waarschuwt voor een toename van de parasiet. “Het aantal teken in Limburg stijgt elk jaar. Een duidelijk gevolg van de klimaatverandering en milde winters.”

Lernout drukt Limburgers op het hart om na het tuinieren of een wandeling in het bos steevast het hele lichaam op tekenbeten te controleren. “De parasieten voelen zich opperbest in een warme, vochtige en donkere omgeving. In een open weiland is de kans dat je gebeten wordt relatief beperkt. Struikgewas en slecht onderhouden bospaadjes vormen de grootste risicogebieden. Uit ons rapport blijkt bovendien dat heel wat beten tijdens het tuinieren worden opgelopen.” Wie een teek op zijn lichaam opmerkt, verwijdert die best met een speciale tekenpincet. “Wat je vooral niet mag doen, is op het lichaam van de teek duwen. Dan zal de parasiet braken, waardoor de kans stijgt dat de ziekte van Lyme wordt overgedragen.” Ongeveer twee procent van de mensen met een tekenbeet loopt uiteindelijk de ziekte van Lyme op.

Gisteren nam de Kamercommissie Volksgezondheid overigens een resolutie aan van Open Vld’ers Nele Lijnen en Ine Somers over een betere preventie van tekenbeten en meer onderzoek naar de beten en de Borreliabacterie.

Het Belang van Limburg*,

Do. 12 Mei 2016, Pagina 13

Ruben STEEGEN ■