Pers: Horeca toont zich inventief in anticiperen op witte kassa

Gazet van Antwerpen/Waasland,

Za. 12 Sep. 2015, Pagina 33

De Wase horeca bereidt zich op een inventieve manier voor op de komst van de witte kassa. Edwin Van Goethem van restaurant ’t Korennaer in Nieuwkerken opent binnenkort een eetboetiek: naast zijn restaurant wil hij de producten verkopen die hij zelf gebruikt in zijn keuken.

Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open Vld) komt maandag de Wase horeca inlichten over het pakket steunmaatregelen dat de regering heeft klaargestoomd voor de horeca. Die maatregelen moeten de pil van de invoering van de witte kassa wat verzachten.

“De regering zal met die maatregelen niet alle moeilijkheden kunnen oplossen”, zeggen de Open Vld’ers Ine Somers uit Sint-Niklaas, Rik Daelman uit Waasmunster en Lokeraar Stefan Walgraeve. Zij gingen ter voorbereiding van het bezoek van Tommelein in verschillende horecazaken polsen naar de noden van de uitbaters. “Daarom willen we ook voorstellen vanuit de sector verzamelen, zodat de regering bijkomende steunmaatregelen kan overwegen. We roepen alle Wase horecaondernemers op om aanwezig te zijn, maandag. Van uitbaters van cafés en restaurants tot eigenaars van broodjeszaken en feestzalen. Dit is een uniek moment om zelf voorstellen te doen aan de staatssecretaris. De cafés en restaurants vormen een grote troef en zijn ook belangrijk voor de toekomst van de gemeenten.”

 

Steeds moeilijker

Tijdens hun toer hoorden de politici niet alleen de verzuchtingen van de horeca-uitbaters, maar maakten ze ook kennis met heel wat inventieve maatregelen. Zo opent Edwin Van Goethem van het gereputeerde restaurant ’t Korennaer in Nieuwkerken binnenkort een eetboetiek. Naast zijn restaurant wil hij de producten verkopen die hij zelf gebruikt in de keuken van zijn veelgeprezen restaurant.

“We moeten nu eenmaal diversifiëren, want het wordt steeds moeilijker”, vertelt de man. “Ik ben bezorgd om de toekomst van de sector. Om dezelfde 100 euro winst te maken als in andere sectoren, moeten wij 35 procent meer arbeid verrichten. Het is heel arbeidsintensief omdat we àlles zelf maken. Het gevaar bestaat dat dit ambacht verdwijnt. Nu al zijn we een extra dag per week gesloten. We zetten ook meer studenten in, maar de klant wil een vertrouwd gezicht zien, niet elke keer iemand anders. Zo bouw je geen band op. En het vaste personeel wordt er ook niet gelukkiger van als er extra studenten bij blijven komen.”

Van Goethems boodschap voor Bart Tommelein is duidelijk: “Er moet iets gebeuren, anders dreigen heel wat horecazaken te moeten sluiten.”

 

Infomoment met staatssecretaris Bart Tommelein, maandag om 19 uur, sporthal De Klavers in Belsele. Inschrijven via david.boelens@gmail.com

 

Guy van vliet ■