Pers – Circus moet volgend jaar opnieuw wijken voor wekelijkse markt

 

De heisa rond Sint in de Piste en de verhuis van de donderdagse markt heeft sporen nagelaten bij het stadsbestuur. Vanaf volgend jaar wordt alles weer als vanouds georganiseerd.

Zoals bekend moeten de marktkramers plaats ruimen op donderdag 27 november, omdat Circus Herman Renz met een gehuurde tent afzakt naar Sint-Niklaas. En die tent even afbreken en weer opzetten, kost 24.000 euro. De wekelijkse markt moet daarom uitwijken naar de Hofstraat, wat ook de horeca op de Grote Markt zwaar in het verkeerde keelgat schiet.

Volgens de oppositie heeft het schepencollege niet snel genoeg actie ondernomen. “Door besluiteloosheid en een laattijdige reactie zitten we met het slechtst mogelijke scenario”, aldus Jos De Meyer (CD&V). Volgens Vlaams Belang zijn er wél nog twee tevreden mensen. “De circusuitbater zal blij zijn, net als de financieel beheerder van de stad, die de verhuis niet moet betalen. Maar de marktkramers, de horeca en de klanten zijn de dupe”, aldus Frans Wymeersch. Open Vld verwijt het college een gebrek aan daadkracht. “De stad moest in dit verhaal regisseren, maar dat is niet gebeurd”, stelt Ine Somers.

Schepen voor Markten Christel Geerts (sp.a) stelt dat de stad voor voldongen feiten werd gesteld. “Dat Unizo (de organisator van Sint in de Piste, red.) zomaar een grotere tent gaat huren zonder ons te raadplegen, is ongehoord. Dit is een les voor de toekomst. We zullen harder van ons af moeten bijten. Een circus is nu eenmaal gemaakt om af te breken en circusmensen malen daar ook niet om. Maar 24.000 euro is natuurlijk waanzin. Voor volgend jaar zullen we snel afspraken maken en dan zal het circus moeten opbreken. Het scenario vandaag is inderdaad niet mooi. Er is geen enkele goeie kant aan.” (JVS) HLN