MEERDERHEID HAALT VOORSTEL VAN BELASTINGWIJZIGING VAN DE AGENDA GEMEENTERAAD NA KRITIEK OPEN VLD

Open Vld krijgt steun van Nva bij bespreking belasting op uitdelen goederen voor promotie op openbaar domein.

Huidige regeling:

Promotie met aanvraag aan college: 100 euro dient betaald te worden. Indien geen aanvraag is ingediend wordt nadien 110 euro aangerekend.

Voorgestelde wijziging:

(bij niet uitdelen van verbruiksgoederen): promotie met aanvraag aan college: 100 euro dient betaald te worden. Indien geen aanvraag is ingediend wordt nadien 110 euro aangerekend.

 

(bij uitdelen van verbruiksgoederen): promotie met aanvraag en verbruiksgoederen 100 euro, zonder aanvraag en verbruiksgoederen 135 euro.
De argumentatie voor deze toename was opruimen van vuilnis op de weg.
Waar is de logica vroeg Open Vld zich af.

Wat doe je dan met aangevraagde promotie met verbruiksgoederen waarbij vuilnis ook blijft liggen?

Waar is de link tussen het aanvragen of niet aanvragen en het al dan niet vervuilend zijn?

 

Moet je niet gewoon altijd aanvragen, waarom zou men anders aanvragen?
Voor zwerfvuil op te kuisen dienen de GAS-boetes, je kan er niet vanuit gaan dat iemand die promotie voert met verbruiksgoederen steeds vervuilend is.

Na discussie kreeg Open Vld de steun van Nva. Schepen Hanssens argumenteerde wel dat dit voorstel er kwam omwille van het feit dat grote multinationals neerstrijken in Sint-Niklaas. In winkelstraten verbruiksgoederen uitdelen met als gevolg dat de vuilbakken uitpuilen.

Daarvoor een belasting willen invoeren voor iedereen op ons grondgebied is een maat te ver. Een frisco uitdelen waarbij een stokje in de vuilbak terecht komt is anders dan blikjes bijvoorbeeld.

Open Vld stelt dan ook voor om voorwaarde te stellen aan de aanvragers zoals bijvoorbeeld het plaatsen van extra vuilbakken door de bedelers. Deze inschatting kan men voldoende maken bij aanvraag. Bij niet aanvraag kan een hogere penalisatie op zijn plaats zijn. Maar laat toe een multinational schrik je niet af met 135 euro. Wel kleinere organisaties vanuit onze eigen stad.

Het college gaat zich erover beraden was het besluit van Schepen Nachtegaal.