Ine steunt apothekerscampagne over therapietrouw

De Algemene Pharmaceutische Bond lanceert vandaag haar campagne rond therapietrouw, het nauwkeurig volgen van een voorgeschreven behandeling. Open Vld Kamerlid Ine Somers verwelkomt dit initiatief. In het parlement organiseerde ze in het voorjaar nog een rondetafelconferentie over het onderwerp en ze werkt momenteel aan een resolutie om de therapietrouw te verbeteren. “Dergelijke sensibiliseringscampagnes dragen daar zeker aan bij.”

Reeds jaren werkt Kamerlid Somers rond het thema therapietrouw. Vele patiënten volgen hun voorgeschreven behandeling immers niet of niet voldoende op. De Wereldgezondheidsorganisatie  waarschuwt voor de gevolgen: “De gebrekkige therapietrouw veroorzaakt medische en psychosociale complicaties, vermindert de levenskwaliteit van de patiënten en verhoogt de kans om resistentie te ontwikkelen tegen medicatie.” Volgens de WHO kan het bevorderen van de therapietrouw een grotere impact hebben op de gezondheid van de bevolking dan eender welke specifieke verbetering van bepaalde medische behandelingen.

In mei organiseerde Somers samen met Jan Vercammen (N-VA) nog een rondetafelconferentie met experts en stakeholders over het onderwerp. Ine Somers : “De rondetafelconferentie leerde ons dat een gebrek aan therapietrouw een bijzonder complex gegeven is. Alleen als alle zorgverstrekkers samen met de patiënt werken om de therapietrouw te verbeteren, kunnen we vooruitgang boeken. Het is duidelijk dat sensibilisering en bewustwording van de gevolgen en gevaren een belangrijke schakel is in dit verhaal. Daarom verwelkom ik uitdrukkelijk het initiatief van de APB. De apothekers zijn immers een belangrijke speler in de gezondheidszorg die rechtstreeks in contact komt met de patiënt.”

Somers vraagt ook aandacht voor de communicatie tussen patiënt en zorgverstrekker. “Artsen geven zonder twijfel aan patiënten zeer goed uitleg over de aandoening en over de therapie, maar het is belangrijk dat ze nog beter nagaan of de patiënt die uitleg goed begrepen heeft, wat zijn belemmeringen zijn en hoe de therapie kan ingepast worden in het dagelijkse leven van die patiënt. Een goede samenwerking tussen arts en apotheker, maar ook met de thuisverpleegkundige, de verpleegkundige in het woonzorgcentra en niet te vergeten de verzorgende kan de therapietrouw aanzienlijk verbeteren”, weet het liberale Kamerlid. Ze werkt intussen aan een parlementaire resolutie om ook andere initiatieven ter verbetering van therapietrouw te stimuleren.