Eerste burger op gemeenteraad veroorzaakt nu al ophef

Het burgerinitiatief waarmee een buurtcomité vrijdag voor het eerst het woord neemt in de gemeenteraad veroorzaakt nu al ophef. De oppositie is furieus omdat de meerderheid wil vermijden dat gemeenteraadsleden meteen daarna het schepencollege hierover bevragen.

Bewoner Dirk Van Steelant krijgt vrijdag 15 minuten om de gemeenteraad uit te leggen waarom de buurt een nieuw masterplan wil voor de Stationsomgeving Noord. Het is één van de eerste keren in Vlaanderen dat een burger zo het woord neemt in een gemeenteraadszitting, wat sinds 2007 mogelijk is.

Dat veroorzaakt bij de meerderheid van sp.a-Groen en N-VA een ongemakkelijke situatie. Over de aanpak blijft er discussie. De meerderheid wil vrijdag nog geen debat, de oppositie wil wél de nodige vragen kunnen stellen. “Over elk punt op de agenda heeft een raadslid het democratisch recht om het schepencollege daarover vragen te stellen. Het buurtcomité heeft iedereen een uitgebreide en sterk onderbouwde nota bezorgd, waarbij vele vragen zijn”, aldus Ine Somers (Open Vld). “Als raadslid geen vragen mogen stellen, is de democratie lamleggen”, stelt ook Ali Salhi (SOS 2012).

Debat volgende maand

Aanvankelijk zou er zelfs pas een debat kunnen volgen in januari, maar gemeenteraadsvoorzitter Freddy Willockx (sp.a) kwam gisteren met een nieuw voorstel. “Niet in januari maar al volgende maand kunnen we dat debat voeren. Er ontbreken nu nog elementen. Nu moet er geen politiek spel worden gespeeld”, stelt Willockx. “Op 21 november geeft een commissie alle betrokken schepenen tekst en uitleg. Dan komt ook het studiebureau met het resultaat van de mobiliteitsstudie. In de gemeenteraad van 25 november kan een debat volgen, vooral over de omzetting van het masterplan naar een ruimtelijk uitvoeringsplan. Een aantal elementen die de buurt voorstelt, zouden we daarin kunnen verwerken. Zij hebben een hele prestatie geleverd, met meer dan 750 ingezamelde handtekeningen en ook inhoudelijk een waardevolle inbreng. De inspraak is niet gebeurd zoals het had moeten gebeuren. We gaan dat nu proberen goedmaken.” ‘Burger’ Dirk Van Steelant stelt zich vragen. “Het is vreemd om een maand te moeten wachten op een debat. Burgerparticipatie had al veel eerder moeten gebeuren. Als de stad straks met de opmaak van een RUP start, is het helaas veel moeilijker voor burgers om hun stem nog te laten horen.” (JVS-HLN)